torstai 9. tammikuuta 2014

Ikivihreitä
Tajusin yhtäkkiä että huomenna tulee talvi. Pihalla oli vielä vähän siivottavaa ja istutettavaa... Sain viimeinkin laitettua maahan kaksi keltaista timanttituijaa, jotka oli ruukussa saunanterassilla.  Ei niitä vaan voinut jättää talveksi ruukkuihin paleltumaan. Ihan hyvä istutuskeli näin tammikuussa :) Ainiin, laitoin muuten maahan 28.12 viimeisen kassillisen kukkasipuleitakin. 

Kiertelin vähän pihaa ja kuvasin havuja. Kiersin myös talon takana olevassa metsikössä, jossa on rodotarhani. Yllätyin oikein kuinka paljon alppiruusut ovat kasvaneet. Nyt ne erottui hyvin sieltä ruskean heinikon joukosta, tarvii varmaan tehdä asialle jotain keväällä. Kitkea heinät ja laittaa kuorikatetta.


Alppiruusu 'Pohjolan tytär' on levinnyt tosi paljon ja sehän onkin aika matalakasvuinen. Sen edessä kasvaa atsalea, joka pitäisi siirtää.


Mahonia viihtyy nykyään hyvin tuomen alla. Nuorempana se rusketti lehtensä joka kevät, mutta nyt on ympärillä tarpeeksi varjostavia kasveja. 


Turveharkkopenkissä kasvaa hitaasti mutta varmasti kääpiökuusi 'Will's Zwerg'. Toin sen edellisestä asuinpaikasta. Alla kasvaa pikkutalviota, 'Illumination' lajike. 


Harson alla talvehtii puut ja pensaat, jotka on istuttamatta. Testaan tämmöstä talvettamista, eli taimet on kaadettu maahan ja päälle on laitettu parikertainen harso. 


Koristeheinät ja Heucherat loistavat vielä maassa kauniina.Hemlokki on kasvanut tosi paljon viime vuosina. On noin 1,30m korkea tällä hetkellä ja melkein yhtä leveä. Sekin oli aika hankala aluksi, ruskettui aika pahastikin, mutta korjasi itsensä aina.


Alppiruusu 'Mikkeli'Hemlokin ja 'Mikkelin' keskellä kasvaa katsura. Katsura on ollut paikallaan noin 5-7 vuotta ja siitä on tullut tosi iso. Se ei ole kovinkaan tuuhea, johtuu varmaan ympärillä varjostavista isoista puista.Tässä raukkaparka surukuusi, jota Tapanimyrsky jo pari vuotta sitten kohteli kaltoin, mänty taisi kaatua sen päälle. Saatiin se tuettua pystyyn sen jälkeen, mutta juuristo kai jotenkin vaurioitui, kun nyt taas tänä syksynä/talvena myrskyssä kaatui. Siinä olisi vielä projekti täksi illaksi, saada se tuettua, ennenkun pakkaset tulee. Surukuusen takana on meidän Dolly koiran hauta.


Tässä sitten kuvia rodotarhasta. Istutin metsikköön noin 10 alppiruusua, suurin osa on matalakasvuisia lajeikkeita.

Surukuusi ja vieressä kasvaa purppurakuusi.


Surukuusia istutin keväällä pari lisää.

Riippakuusi


Jouluruusut, jotka ostin jouluksi sisälle istutin viikko sitten ulos kukkapenkkiin. Sen näkee sitten keväällä oliko liian iso shokki joutua pihalle. Ostin joulun jälkeen joulukukka-alesta pari pientä kartiovalkokuusen tainta kolmella eurolla, istutin nekin maahan. 


Arat ruusut saivat ylleen havumekon suojaksi pakkasilta. 
Kartiomarjakuusia, puksipuita ja varjoyrttiä.Rungollinen kääpiövuorimänty.


Harmaa/sinineulaiset kartiovalkokuuset. 
Kivikkokasveja


Siilikuusi on aivan ihana! Se viihtyy paikassaan tosi hyvin. On halkaisijaltaan noin 70cm.4 kommenttia:

Saga / Niittykulma kirjoitti...

Ei tammikuuksi uskoisi. Uskomaton luonto.

Suvikummun Marja kirjoitti...

sinulla onkin hurjan paljon erilaisia havuja ja ikivihreitä!
Minullakin on suunnitelmissa havualueen laajennus; varsinkin tällaisena lumettomana talvena huomaa havujen kauneuden. Niitä pitää saada lisää :)

Maarit kirjoitti...

Ihania havuja! Olipas upea havuistutus tuossa ydessä kuvassa. Tosi kaunista!

Eija kirjoitti...

Sinulla onkin paljon erilaisia havuja. Pidän niistä myös, ei ole niin ankeaa puutarhassa tällaisina lumettomina kausina. Runkovuorimänty on hauska. Haluaisin itsekin tuollaisia erikoisuuksia.